De cand am auzit ca va iesi un film cu McAvoy “dus cu capul” am zis ca nu am cum sa ratez asa ceva, mai ales ca in sinopsis este vorba despre 23 de personalitati care traiesc in corpul unui barbat pe nume Kevin.

Stiti ca nu dau spoilere, nu o sa va povestesc prea multe, va fac un top al celor mai misto elemente care m-au impresionat in “Split“. Filmul asta nu poate fi “ok”, “asa si asa”, “merge sa-l vezi o data”. Filmul e ori foarte misto, ori e o porcarie. E genul de film care fie iti place si in care traiesti intens fiecare scena, fie il detesti din primele momente.

Este thriller in combinatie cu S.F. si pe alocuri horror, insa are o buna parte realista, care te tin ancorat in realitate si te face sa-ti pui multe intrebari despre ce se intampla, de fapt, in mintea oamenilor bolnavi psihic, in special cei cu tulburari de identitate disociativa.

Iata elementele pentru care a meritat sa vad filmul:

  • Intreg personajul lui James McAvoy (Kevin Wendell Crumb) – de la grimase, expresii, replici, treceri bruste de la o personalitate la alta – are un rol absolut fascinant;
  • Modul in care Dr. Fletcher, psihiatrul lui Kevin, trateaza fiecare personalitate in parte. Crede in pacientii si in formele lor si stie sa se adapteze oricarui tip de conversatie;
  • Actiunea care te tine in suspans. Sunt clisee in film, ca mai peste tot, insa nu te astepti la scena urmatoare. Actiunea e foarte complexa, cu personaje foarte bine conturate, care mi-au captat atentia;
  • Lupta pe care Kevin o sustine cu partile constiente si subconstiente ale creierului, practic, lupta care se da intre cele 24 de personalitati. E interesant de vazut cum creierul uman poate trece de la o stare la alta si poate functiona la capacitati diferite in functie de identitatea pe care o construieste. Treaba asta cu 24 de personalitati e exagerata, insa stiu ca exista oameni care sufera de aceasta boala si al caror creier transmite semnale neintelese de noi, cei sanatosi.

Filmul ruleaza in toate cinematografele din tara, asa ca as aprecia tare, dupa ce il vedeti, sa-mi lasati parerile voastre in comentarii. Mie mi s-a parut foarte misto, insa as vrea sa vad parerile diferite. Sunt curioasa sa vad cum li s-a parut celor pe care nu i-a dat pe spate actiunea.

Va las aici si trailerul, in caz ca nu l-ati vazut.